Den medvetna livsstilen...

Blogg

view:  full / summary

Tredagars detoxkur och h?lsoboost vid s?songsskifte

Posted by Luz Parling on September 20, 2012 at 3:40 PM Comments comments (0)

Nu har hösten anlänt på riktigt och det är många som känner av det med trötthet och allmänt infektionskänslighet. Förkylningar låter inte sig väntas heller.. gamla hälsoläror som ayurveda rekommenderar att följa med naturens skftningar och göra rensningskurer för att bättre kunna motstå påfrestningen som kroppen utsätt för vid varje ny säsong.  Syftet är att förberedda kroppen för förändringar i temperatur och klimat, samt stärka sitt inmunförsvar på alla fronter. Här följer några enkla kurer som man lätt kan göra hemma utan behöva skriva sig in på en hälsoklinik. Självklart gäller detta endast dig som är frisk. Har du några sjukdomar eller besvär gör du bäst att söka personlig rådgivning.

 

Dag 1: Tarm

Tid för dig själv: ca 3 timmar upp till 8 timmar (upp till dig)

 

En dags tarmvila gör alltid gott för kropp och knopp.  Helst en dag som du är ledig från jobbet och du bör låta bli fysiskt träning denna dag. En promenad är okej.

 Dryck 3-5 koppar rött te, "glada magen" är lätt stimulerande men utan koffein, underbar god och lugnar magen skönt. Gör en egen grönsaksoppa på t.ex morötter, palsternacka, vitlökklyftor, lök, brytbönor, stjälkselleri och allt andra gott och grönt som du har hemma i kylen. Dryck endast buljongen,(alltså slänger du de kokta grönsaker) men krydda allt du vill med t.ex chili, paprikapulver, lite ingefära, koriander, peppar..ringa över buljongen med t.ex pumpakärnolja så blir du piggare och får en lugnare utrensning.  Denna soppa kan du drycka upp till 1 1/5 liter om dagen.  Om du känner dig hungrig ta en knäckebröd med smör på. En frukt eller två är också bra. Dryck 2 liter rent vatten. Lägg dig före 22:. på kvällen.. Andas djupt och långsamt och var tacksam för vara den du är!

 

Dag 2: fortsätt tarm, blod, lymfa och reningsorganer

tid för dig själv: ca 1 1/2 timme

 Börja dagen med ett halvt glas varmt vatten och saft från 1/2 lime. Ät sedan din frukost som vanligt (helst en nyttig frukost med havre, knäcke mackor, ägg.. ) Avsluta frukosten med ett "shake" gjord på ett halv glas apelsin/grapejuice med 1 -2 tsk brännäslepulver.  Brännäsla fungerar utrensande på tarmen genom att balansera tarmfloran och pH i tarmen och blodet. Det kan sätta fart på kisseriet och du kan bli lite lös i magen. Kompensera genom att drycka lite mer vatten idag än vad du brukar. Denna dag låter du förstås bli vit bröd, kaffe och sockrade dricker.

Dagen avslutas med ett varmt bad med t.ex badsalt med tång. Riktig tång och alger renar lymfsystemet genom huden och återställer mineralbalansen på hudens yta. Dessutom ökar badet cirkulationen och mjukar upp stela muskler vilket främjar en god sömn. Bada i minst 15 min, max 25. En jättefin badsalt med tång skaffar du här:

Har du ingen badkar kan du blanda 2 msk av ovanstående salt med en neutral kroppslotion och massera kroppen med uppåtgående rörelser i duschen. Låt blanding sitta som en inpackning i ca 10 min och skölj av därefter. Glöm inte att smörja din hud (massera lätt) efter badet eller duschen med en skön ekologsik kroppsolja för din hud/kroppstyp.

Sov gott!!

 

Dag 3: Slemhinnor, sinnen och andningsorganer

Tid för dig själv: ca 45 min.

 

Tredje dagen skall du "putsa om dig" och låta slemhinnor, sinnen och andningsorganer andas och syresättas!. Lämplig tid är efter frukost.  Jag lovar att du kommer känna dig F R Ä S C H!!

Munnen: Börja med att skölja munnen med vatten ordentligt. Kör gärna först med tandtråd för att avlägsna nybildad plack mellan tänderna. Tungan: För en liten träspatel på ovansidan av tungan några gånger.  Då  "plogar" du ren din tunga och avlägsnar slem, bakterie- och svampbeläggningar utan att skada den. Borsta därefter tänderna som vanlig. En effektiv och god munskölj är ett kylskåpskallt/ avkyld och starkt te gjort på torkade eucalyptus eller citrongräs. Denna skall inte dryckas utan spottas ut!

Ögon, näsa.. öron.. Om du vill gör en egen blandning saltbad för näsan med 1/2 l avsvalnat kokt vatten och en tsk salt. En bättre saltlösning med mineraler och i  fiffig praktisk pump finns att köpa här: Duscha näsan och ögonen med denna blandning.

Sedan är bra att rengöra näsan och öron mekaniskt med hjälp av en Barnsäker topz, som dränkts i lite vegetabilisk olja (en  matolja som du har i skafferiet, men helst inte olivolja!).. Ta en ny topz för varje näsborre och varje öra!

Luftrören och andningsorganer:  Koka upp ca 2l vatten, lägg in en värmetålig skål och håll i ett par msk eucalyptus eller/ och citrongräs i. Andas in denna ånga under minst 10 min.   Ånga med dessa örter är renande, antiseptisk, vidgar luftrören och gör dig piggare och klarvaken!

Nu är du redo och starkare att möta höstens ruskiga kyla och omväxling! Fortsätt med goda vanor och promenader i det friska. Brännäsla kan du äta regelbundet som en kur på t.ex 7 dagar varje månad.

Skulle du ändå känna av symptom på förkylning eller infektion, så tappa inte modet, det kan vara ett bra tecken på att ditt inmunförsvar satt fart. Symptom kan dämpas om du snarast möjligt (efter första känning) börjar drycka Havtornsjuice/ råsaft. (se separat beskrivning). Är du tätt i näsan och har lite ont ihalsen? Köp hem vår honung med Propolis och eucalyptus..den är helt suverän och dämpar jobbiga symptom på luftvägsinfektioner

Har du annars besvär med ständigt snuva, allergi mot pollen, damm, torr och lättblödande nässlemhinnor?  Då är en bra råd att göra ovanstående kur (dag 3) varje eller varannan vecka, och smörja näsan varje dag med en stärkande nässalva.

Naturhälsokost som stärker inmunförsvaret, slemhinnor, mage, tarm hud:  Brännäsla, Eko.kallpressad kokosolja, havtornspulver och havtornsjuice (råsaft), pumpakärnolja, blåbär.

ALLA NATURLIGA PRODUKTER DU BEHÖVER FÖR ATT GÖRA DEN HÄR KUREN KAN VI HJÄLPA DIG ATT INFÖRSKAFFA,. DE FLESTA FINNS OCKSÅ PÅ VÅR WEBBUTIK www.ecopiel.webshoponline.se

har du frågor är du välkommen att kontakta oss eller lämna dina uppgifter via KONTAKTA MIG formulären!

Varma hälsningar,

Luz Parling

 

 

 

Hur sl?nger jag ?verbliven/ gammal vegetabilisk olja ?

Posted by Luz Parling on April 30, 2012 at 11:05 AM Comments comments (0)

Om du har produkter hemma i badrummet som har gått ut datum kan det vara bra att veta hur du bäst gör dig av med dessa på ett miljövänligt sätt. Använd alltid din sunt förnuft samt din näsa när du avgör om det fortfarande går att använda en viss produkt eller inte. En etikett med ett datum behöver inte ha det sista ordet.

Oljor som ansiktsoljor, kroppsoljor, massageoljor, hudsalvor (även matolja som du t.ex har friterat i): Skall ej hällas i avloppet eller i komposten där de kan ställa till besvär. Oljor gör sitt bästa som bränsle och brinner bra utan att förorena onödigt mycket. Kassera dessa tillsammans med bränbart. Är det lite olja kan du först dränka oljan i papper och slänga pappret i brännbart avfall. Om det är mycket kan du offra t.ex en petflaska som du slänger bland brännbart sopor. Förpackningen bör naturligtvist sorteras korrekt.

Lotion, cremer, body butters (innehållande vatten) kan också slängas bland brännbart avfall. Häll ut innehåller i soporna men kassera förpackningen på lämpligt sätt (metal, glas, plast)!

Små mängder shampo, tvål, balsam, tandkräm kan hällas i avloppet. Är frågan om mer än 100ml rekommenderar jag att du lämnar ut dessa på återvinningscentral där dem tar hand om kemiskt avfall. Det samma gäller ansiktsvatten och t.ex hårspray (naturkosmetisk). Vanliga hårspray och  spray i gasdrivna flaskor återlämnas som farligt avfall!

Perfekta Alla hjärtans dag present : Ekologisk ansiktsbehandling

Posted by Luz Parling on January 27, 2012 at 8:05 PM Comments comments (0)

Februari är en lite trist månad men..

Du kan göra någon glad till Hundra!!

Alla hjärtans dag är snart ...

I mitt hemland Colombia, firar vi också ”alla hjärtans dag” men det kallas ”Kärleken & Vänskapens dag”. Man ger då bort en” liten bit” av sitt hjärta till alla man tycker om.. oavsett om det är partner eller kompisar.. Detta anser jag vara en fin tradition och vill fira det med att erbjuda mina kunder en Fantastisk

Erbjudande:

Bjud/värva en vän, som inte provat på behandling hos oss och som du vet behöver lite avkoppling;) Din vän får en – Prova- på Ekologisk Ansiktsbehandling för endast 100kr. Du får då 100 kr rabatt vid din nästkommande behandling (ord.pris).

 

= 2 gladare människor

>Ha en trevlig alla hjärtans månad< /Luz P

Vi vill ha din bokning senast 20/2-2012:)

Detox hemma-kur som renar hyn, klarna hudton och stödjer viktnedgång.

Posted by Luz Parling on September 5, 2011 at 9:00 AM Comments comments (0)

Vill dela med mig av en effektiv och enkel detox-hemmakur  som stödjer kropens reningssystem att göra sig av med överskott slaggsprodukter och vätska, vilket gynnar viktnedgång och underlättar för kroppen att tillgodogöra sig vitaminer och mineraler.  Den är även en vitaminkick bra för trötta sinnen vid säsongsskiftet. På köpet får man en klarare, friskare hudton och mer energi. 

Räcker en dag: Skölj av 2  st (stjälkar) stjälkselleri med blad. Hacka dem i mindre bitar och lägg i  en kastrull och fyll med vatten så att det knapp täcker bitarna. Koka upp ch låt små koka i max 5 minuter. Under tiden sköljer du och hackar 2 små morötter.

Lägg de hackade morötterna och de förvälda selleribitarna med sin vätska i mixer, mät upp 1/2 dl Havtornsjuice (handlar du här: http://www.ecopiel.webshoponline.se/natur-halsokost.aspx ) och mixa tillsammans. Du kan välja att sila eller hälla blandningen som den är i en glasflaska eller plastförpackning (ej metallförpackning).- 

Dryck ett halvglas (du kan späda ut eller drycka som den är) före frukost och resten ca 20 min före de större måltiderna under dagen.  

Du kan göra en dubbel sats och spara till dagen efter. Följ gärna kuren under ca en månad för att se bästa resultat. 

Denna kur fick jag lära mig under min utbildning i Colombia och brukar rekommenderas i de främsta SPA och viktcenter som arbetar med naturliga medel och hållbar viktnedgång, välbefinnande och skönhet. Här har jag bytt ut det ursprungliga Colombianska bären - ochua-  mot svensk motsvarande havtorn.

Ha det bra i höst!


Hudfl?ckar och f?r tidigt ?ldrande... stek inte en torr och vinterblek hy i v?rsolen!!

Posted by Luz Parling on March 20, 2011 at 7:10 PM Comments comments (0)

Det har varit en lååång vinter och det är klart att vi alla längtar till de där första sköna och varma solstrålar  8)  som börjar dyka upp allt oftare under den tidiga våren/ senvinter..men tänkt dig lite för innan..

Det är inte någott nytt kunskap att måttlig solande bidrar oss med välbefinnande och hjälper vår hud av bilda viktiga vitaminer. Men vi vet också att överdrivet solande har det motsatta effekt och tar i från oss hälsa och vitalitet. Man skulle kunna tro att vårens första solstrålar är svaga och oskadliga, men så är inte fallet. Det är lika viktigt att skydda huden nu som på sommaren. Detta beror på att, framförallt din ansiktshud är efter ett långt vinter lätt kylskadad. Om du tillhör dem som tycker det är onödigt att vårda sin hy och skyddar aldrig sin hud med närande oljor under vinterhalvåret.? Så kan vårens sol resultera i en för tidigt åldrande av din utsatta hud. Den ytliga hudskikt s.k hornlager är tunnare och har svårt att behålla sig fuktig. Detta gör även att bildande av skyddande pigment är fördröjd. När du solar en torr och oskyddad vinterhud, reagerar den  i stället med att panikproducera pigment. Så att på område där det finns samlade döda hudceller blir pigmentet till bruna fläckar som kan bli övergående eller bestående.

Det bästa är att  börja vårda sin hud redan under vinter, med vegetabiliska ansiktsoljor dagtid och en lättare fuktkräm innan sängdags. Med det är aldrig försent att börja. Prova gärna våra ansiktsojor Morotsolja och Havtorn, skyddar och närar din hud och hjälper den att behålla sin vitalitet.. Dessutom får du en härlig fräsch lyster och du blir mindre frestad att vilja skynda på din solbränna. Om du har ljus hy så bör du använda även en lämplig solskyddsmedel på minst 15SPF i början på solandet.  

Du kan också förstärka din hud inifrån och hjälpa den att bättre motstå yttre påfrestningar. En bra tips är att dricka havtornsjuice, ett snappsglas om dagen under vinter och våren. Ät ofta knapprigkokta morötter som ringlas med t.ex olivolja eller pumpakärnolja vid servering. Så kan kroppen tillgodogöra sig fina A och B-vitaminer från morötter. 1 tsk Havtornspulver om dagen ger dig styrkan från 100g bär och laddar din kropp med värdefulla vitaminer som snarts syns även på ytan och du blir piggare och i bättre form.

Vårhälsningar!

torra slemhinnor & glidmedel

Posted by Luz Parling on November 25, 2010 at 5:20 AM Comments comments (0)

Visste du att du kan använda vår kallpressad, ekologisk kokosolja på torra slemhinnor som näsborrar och underlivet? Välj då den deodoriserad variant. Oljan är också bra att använda som en "naturlig" glidmedel i stället för vanliga parfimerade, silikonbaserad glidmedel från apoteket och sexshops.

Oljan smälter direkt vid kontakt med huden.  För intimanvändning häller du lite olja i en mindre flaska med stor öppning. max 50ml.Oljor med vegetabilisk ursprung skall inte användas samtidigt med komdomer eller sexleksaker, enl en del källor. 

För att lindra torra slemhinnor är bra att använda som en kur under en vecka och göra uppehåll några dagar. Det räcker med några droppar, smörj på försiktigt innan du går och lägger dig.  Blanda en liten klick olja med din duscholja/duschkräm när du ska tvätta dig så blir den mildare för underlivet.   Har du andra besvär som klåda eller sveda skall du naturligtvis kontakta sjukvården och inte behandla själv!

Inköpställe för eko och kallpressad kokosolja av finaste kvalitet:  http://www.ecopiel.webshoponline.se/natur-halsokost.aspx

 

K?rleksfull h?rv?rd

Posted by Luz Parling on September 24, 2010 at 8:50 AM Comments comments (0)

Du kan själv främja ett elastiskt och slitstarkt hår med hjälp av underbara håroljor. Vare sig du brukar färga håret eller inte så finns det många påfrestningar som väder och starka hårprodukter som försvagar håret och gör det tunnare och "livlöst". Dessutom blir hårbotten också lidande av för mycket tvåttande och retande kemikalier.

Hårolja är ett billigt naturligt sätt att få ett friskare och vackrare hår.  Klåda och fjällande hud på hårbottnet kan behandlats med vegetabiliska håroljor med mycket bra resultat. Problem med håravfall som beror på dåligt cirkulation kan också förbättras.

 

Så här sköter du bäst håret:

Mild shampo som passar ditt hårtyp och det viktigaste att den  inte tvättar "för rent". Vi rekommenderar Shampon från Rosenserien, för dig som uppskattar rosdoft. Annars har vi också shampo och balsam från Sante som passar hela familjen.

 

En gång i veckan: Hemmakur med hårolja: 

Kama igenom håret som ska vara torrt. Häll lite olja i taget på hårbottnet från bjässen och neråt mot öron och nacken. Fördela och massera in oljan under minst 5 min om du orkar eller be någon hemma om hjälp..  Avsluta med att droppa lite olja på hårtopparna om du har långt hår. Vrid håret i en pakett och lägg på en duschmössa, plastpåse eller plastfolje runt. Oljan bör få verka under 1/2 timme. Passa på t.ex medan du tittar på en film, eller dammsuger. 

Sköljning:  Ta en ganska stor mängd (ca 2 msk) shampo FÖRST och fördela så bra det går över håret, Efter du har gjort det, tar du lite vatten och fördelar så det blir lite skum. Häll lite mer vatten och massera runt.  Nu kan du skölja med vatten och upprepa tvättning med en mindre mängd shampo. Ingen balsam behövs efteråt.

Skulle håret ändå kännas lite fett efter, så brukar det kännas bättre inom ett dygn. Elastiskt och vitalt hår med enkla medel!

Vid problem med löss, gör du precis som det beskrivs ovan. Men behandling måste upprepas varannan dag de första veckan efter löss har upptäckts. Oljan bör låta verkas i minst en timme. Kama noggrant flera gånger när du har haft i shampon så fler levande och döda löss kan lossna.  På barn mindre än 12 år kan håroljan Lavendel användas. lycka till!

 

Take care of you!! Men inte med vad som helst!!

Posted by Luz Parling on July 6, 2010 at 2:47 PM Comments comments (0)

Hudvård sommartid

Ansiktet: Det viktigaste är att smörja sig med en närande ansiktsolja kväll eller dagtid. Och använda en lämplig solskydd vid vistelse i solen. Vad som är lämplig för just dig är inte samma än det som är bra på en annan. Fråga gärna om råd till en profesionell inom naturkosmetik. Ansiktskräm kan användas när som helst, men det finns risk för att det känns fuktigt på huden vid mycket varma dagar. Då kan du använda krämen nattetid i stället. Peeling är bra på våren och innan du utsätts för sol. Undvik peeling innan du får en djupare solbränna. Morotsolja ger en fin naturlig lyster åt ansiktets hud även på sommaren. Och kom i håg att läpparna ska också skyddas i solen och från uttorkning. Vår läppcerat ger en naturlig solskydd på 3-4 och mjukar upp torra läppar.

Kroppen: En kroppspeeling hjälper dig att få en jämnt och mer varaktig solbränna. Men det är viktigt att skyda huden med lämplig solfaktor olja och att återfukta efteråt solandet, med t.ex aloe vera gele och en näringsrik kroppsolja som t.ex kroppsolja Blomman. Smörj direkt med kroppsolja på lättfuktig hud.

Håret. Återståll hårets naturliga oljor med hjälp av en oljeinpackning 1 gång i veckan eller v.a.v. Det är också bra att använda någon droppe hårolja eller kroppsolja på topparna när du ska bada i salt vatten och stark sol. Använd en shampo som inte tvättar rent allt naturligt skydd från hårbotten. Glöm inte hatten och kepsens värdefulla skydd!

ha en skön tid i värmen!

Hud och kroppsv?rd: Inte en fr?ga om utseende, utan ett s?tt att vara m?n om sin egen h?lsa

Posted by Luz Parling on March 8, 2010 at 4:39 AM Comments comments (1)

Det har blivit dags för att tänka om och planera rätt ordning i våra prioriteringar. .

 


Rss_feed