Den medvetna livsstilen...

Blogg

Tredagars detoxkur och h?lsoboost vid s?songsskifte

Posted by Luz Parling on September 20, 2012 at 3:40 PM

Nu har hösten anlänt på riktigt och det är många som känner av det med trötthet och allmänt infektionskänslighet. Förkylningar låter inte sig väntas heller.. gamla hälsoläror som ayurveda rekommenderar att följa med naturens skftningar och göra rensningskurer för att bättre kunna motstå påfrestningen som kroppen utsätt för vid varje ny säsong.  Syftet är att förberedda kroppen för förändringar i temperatur och klimat, samt stärka sitt inmunförsvar på alla fronter. Här följer några enkla kurer som man lätt kan göra hemma utan behöva skriva sig in på en hälsoklinik. Självklart gäller detta endast dig som är frisk. Har du några sjukdomar eller besvär gör du bäst att söka personlig rådgivning.

 

Dag 1: Tarm

Tid för dig själv: ca 3 timmar upp till 8 timmar (upp till dig)

 

En dags tarmvila gör alltid gott för kropp och knopp.  Helst en dag som du är ledig från jobbet och du bör låta bli fysiskt träning denna dag. En promenad är okej.

 Dryck 3-5 koppar rött te, "glada magen" är lätt stimulerande men utan koffein, underbar god och lugnar magen skönt. Gör en egen grönsaksoppa på t.ex morötter, palsternacka, vitlökklyftor, lök, brytbönor, stjälkselleri och allt andra gott och grönt som du har hemma i kylen. Dryck endast buljongen,(alltså slänger du de kokta grönsaker) men krydda allt du vill med t.ex chili, paprikapulver, lite ingefära, koriander, peppar..ringa över buljongen med t.ex pumpakärnolja så blir du piggare och får en lugnare utrensning.  Denna soppa kan du drycka upp till 1 1/5 liter om dagen.  Om du känner dig hungrig ta en knäckebröd med smör på. En frukt eller två är också bra. Dryck 2 liter rent vatten. Lägg dig före 22:. på kvällen.. Andas djupt och långsamt och var tacksam för vara den du är!

 

Dag 2: fortsätt tarm, blod, lymfa och reningsorganer

tid för dig själv: ca 1 1/2 timme

 Börja dagen med ett halvt glas varmt vatten och saft från 1/2 lime. Ät sedan din frukost som vanligt (helst en nyttig frukost med havre, knäcke mackor, ägg.. ) Avsluta frukosten med ett "shake" gjord på ett halv glas apelsin/grapejuice med 1 -2 tsk brännäslepulver.  Brännäsla fungerar utrensande på tarmen genom att balansera tarmfloran och pH i tarmen och blodet. Det kan sätta fart på kisseriet och du kan bli lite lös i magen. Kompensera genom att drycka lite mer vatten idag än vad du brukar. Denna dag låter du förstås bli vit bröd, kaffe och sockrade dricker.

Dagen avslutas med ett varmt bad med t.ex badsalt med tång. Riktig tång och alger renar lymfsystemet genom huden och återställer mineralbalansen på hudens yta. Dessutom ökar badet cirkulationen och mjukar upp stela muskler vilket främjar en god sömn. Bada i minst 15 min, max 25. En jättefin badsalt med tång skaffar du här:

Har du ingen badkar kan du blanda 2 msk av ovanstående salt med en neutral kroppslotion och massera kroppen med uppåtgående rörelser i duschen. Låt blanding sitta som en inpackning i ca 10 min och skölj av därefter. Glöm inte att smörja din hud (massera lätt) efter badet eller duschen med en skön ekologsik kroppsolja för din hud/kroppstyp.

Sov gott!!

 

Dag 3: Slemhinnor, sinnen och andningsorganer

Tid för dig själv: ca 45 min.

 

Tredje dagen skall du "putsa om dig" och låta slemhinnor, sinnen och andningsorganer andas och syresättas!. Lämplig tid är efter frukost.  Jag lovar att du kommer känna dig F R Ä S C H!!

Munnen: Börja med att skölja munnen med vatten ordentligt. Kör gärna först med tandtråd för att avlägsna nybildad plack mellan tänderna. Tungan: För en liten träspatel på ovansidan av tungan några gånger.  Då  "plogar" du ren din tunga och avlägsnar slem, bakterie- och svampbeläggningar utan att skada den. Borsta därefter tänderna som vanlig. En effektiv och god munskölj är ett kylskåpskallt/ avkyld och starkt te gjort på torkade eucalyptus eller citrongräs. Denna skall inte dryckas utan spottas ut!

Ögon, näsa.. öron.. Om du vill gör en egen blandning saltbad för näsan med 1/2 l avsvalnat kokt vatten och en tsk salt. En bättre saltlösning med mineraler och i  fiffig praktisk pump finns att köpa här: Duscha näsan och ögonen med denna blandning.

Sedan är bra att rengöra näsan och öron mekaniskt med hjälp av en Barnsäker topz, som dränkts i lite vegetabilisk olja (en  matolja som du har i skafferiet, men helst inte olivolja!).. Ta en ny topz för varje näsborre och varje öra!

Luftrören och andningsorganer:  Koka upp ca 2l vatten, lägg in en värmetålig skål och håll i ett par msk eucalyptus eller/ och citrongräs i. Andas in denna ånga under minst 10 min.   Ånga med dessa örter är renande, antiseptisk, vidgar luftrören och gör dig piggare och klarvaken!

Nu är du redo och starkare att möta höstens ruskiga kyla och omväxling! Fortsätt med goda vanor och promenader i det friska. Brännäsla kan du äta regelbundet som en kur på t.ex 7 dagar varje månad.

Skulle du ändå känna av symptom på förkylning eller infektion, så tappa inte modet, det kan vara ett bra tecken på att ditt inmunförsvar satt fart. Symptom kan dämpas om du snarast möjligt (efter första känning) börjar drycka Havtornsjuice/ råsaft. (se separat beskrivning). Är du tätt i näsan och har lite ont ihalsen? Köp hem vår honung med Propolis och eucalyptus..den är helt suverän och dämpar jobbiga symptom på luftvägsinfektioner

Har du annars besvär med ständigt snuva, allergi mot pollen, damm, torr och lättblödande nässlemhinnor?  Då är en bra råd att göra ovanstående kur (dag 3) varje eller varannan vecka, och smörja näsan varje dag med en stärkande nässalva.

Naturhälsokost som stärker inmunförsvaret, slemhinnor, mage, tarm hud:  Brännäsla, Eko.kallpressad kokosolja, havtornspulver och havtornsjuice (råsaft), pumpakärnolja, blåbär.

ALLA NATURLIGA PRODUKTER DU BEHÖVER FÖR ATT GÖRA DEN HÄR KUREN KAN VI HJÄLPA DIG ATT INFÖRSKAFFA,. DE FLESTA FINNS OCKSÅ PÅ VÅR WEBBUTIK www.ecopiel.webshoponline.se

har du frågor är du välkommen att kontakta oss eller lämna dina uppgifter via KONTAKTA MIG formulären!

Varma hälsningar,

Luz Parling

 

 

 

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

You must be a member to comment on this page. Sign In or Register

0 Comments